زمستان و هوای سرد آن شما را به خوردن چه غذایی بیشتر تشویق میکند؟ طبیعتاً غذا و نوشیدنی گرم از مهمترین خوراکیهای مخصوص به فصل سرد ساله که خوشمزه و لذیذترین آن آش است. در میان انواع مختلف آش، آش دوغ اصل اردبیل که به روش سنتی پخته میشود از معروف ترین و مقوی ترین مدل های آش است که طرفدارن بسیاری دارد و دستور پخت آن با آش های دیگر تفاوت دارد. اگر میخواهید طرز تهیه آش دوغ اردبیل با گوشت چرخ کرده و ساده را یاد بگیرید در ادامه با لبنیات صباح همراه باشید.
آش دوغ در شهرهای مختلفی مانند سرعین، شیراز، رشت، مازندران، گردنه حیران و اردبیل به شیوه متنوعی طبخ میشود و هر کدام عطر و طعم شگفت انگیز مخصوص به شهر خود را دارد و مناسب با ذائقه و مواد خوراکی در دسترس مردم اون منطقه تهیه میشود. درست کردن آش دوغ محلی اردبیل با دو مدل با گوشت چرخ کرده و بدون گوشت چرخ کرده پخته میشود، در صورت تمایل میتوانید دستور پخت هر دو مدل را در این مقاله بخوانید. یکی دیگر از غذاهای خوشمزه و ساده که به علاقمندانِ غذاهای ترکی توصیه میکنیم، خورش داوود پاشا است. برای آموزش طرز تهیه خوشت داوود پاشا ترکی مقاله مربوط به آن را بخوانید و آن را بپزید و نوش جان کنید.
سبزی آش دوغ سرعین چیست؟
سبزی مناسب برای آش دوغ اردبیلی یا همان آش دوغ ترکی چه سبزی است؟ سبزی مورد استفاده در این آش شامل تره، گشنیز، شوید و برگ سیر است. در صورت تمایل میتوانید برگ سیر را از آن حذف نمایید و حبه های سیر را رنده کرده و به آش اضافه کنید.
در این مدل آش ابداً نباید از جعفری استفاده کنید، جعفری عطر و طعم متفاوت و نامناسبی به این آش میدهد. مقدار مورد نیاز شوید در آش دوغ ترکی نیز بسیار کم است، در صورت استفاده از نعناع داخل سبزی آش دیگر از نعناع داغ برای آش دوغ استفاده نکنید، همانطور بالعکس آن.
- ترکیب سبزی آش دوغ کردستان شامل تره، گشنیز و نعناع است.
- ترکیب سبزی آش دوغ بختیاری نیز شامل تره، گشنیز و شوید است.
مواد لازم برای تهیه آش دوغ اصل اردبیل برای شش نفر
برای درست کردن آش دوغ اصل اردبیل برای شش نفر نیاز به مواد اولیه به میزان ذکر شده در زیر خواهید داشت، در صورت تمایل برای بالا بردن تعداد نفرات همین اندازه ها را یک و نیم الی دو برابر نمایید. نکته ای که لازم است بدانید این است گوشت چرخ کرده برای آش دوغ واجب نبوده و آش دوغ بدون گوشت چرخ کرده هم بسیار لذیذ و حتی سبک تر است.
یکی از مهمترین مواد اولیه آش دوغ، ماست و سبزی آن است. برای پخت این آش میتوانید با خرید دوغ صباح از سلامتی و طعم بی نظیر آش خود اطمینان حاصل نمایید.
- دوغ ترجیحاً تُرش 2 کیلوگرم
- ماست صباح پرچرب دو پیمانه
- تخم مرغ یک عدد (مانع بریدن دوغ میشود)
- برنج نصف پیمانه (ترجیحاً برنج نیم دانه به اندازه یک پیمانه سرخالی استفاده شود)
- نخود نصف پیمانه
- لوبیا سفید نصف پیمانه
- سبزی 250 گرم (تره، گیشنیز، جعفری، برگ سیر یا اسفناج، برگ چغندر)
- سیر له شده چهار حبه
- پیاز یک عدد متوسط
- گوشت چرخ کرده 250 گرم
- سیر داغ و نعناع داغ به مقدار لازم
- نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
- آرد یک الی دو قاشق غذاخوری
ممکن است شما این آش خوشمزه را با سوپ ماست اشتباه بگیرید و برایتان این سوال پیش بیاید که تقریبا مواد اولیه این دو غذا که شامل ماست، دوغ و سبزیجات است که با هم بسیار مشترک هستند. در صورت تمایل به پخت سوپ ماست میتوانید طرز تهیه سوپ ماست خوشمزه را بخوانید و بپزید.
طرز تهیه بهترین آش دوغ اردبیل به روش ساده
برای درست کردن بهترین آش دوغ خوشمزه مخصوص به سرعین و اردبیل شما در ابتدای کار باید حبوبات خود را از شب قبل خیس کنید، توجه داشته باشید که این غذای جذاب محلی مناسب برای مراسم افطار، نذری و مراسمات دیگر است.
مرحله اول؛ پخت نخود و حبوبات آش دوغ
نخود و لوبیا ایی که از شب قبل خیس کردید را آبکشی کنید و همراه با چند لیوان آب به صورت جداگانه بپزید، نخود حدود یک ساعت زمان نیاز دارد تا با شعله متوسط بپزد تا نیم پز و سفت نباشد. (اگر میخواهید نفخ حبوبات آش دوغ از بین برود سعی کنید در طول یک شبانه روز حداقل 3 بار آب درون ظرف حبوبات را تعویض کنید).
مرحله دوم؛ آماده سازی مواد آش دوغ سرعین
در فاصلهای که نخود در حال پخت است شما میتوانید سبزیها را شسته و ساطوری خرد نمایید، پیاز را رنده کنید و گوشت چرخ کرده را به آن اضافه نمایید و کمی آن را ورز بدهید و سپس به صورت قلقلیهای ریز و کوچک گوشتهای چرخ کرده را گرد کنید.
مرحله سوم؛ اضافه کردن تخم مرغ و برنج به آش
در این مرحله نوبت به آن میرسد یک عدد تخم مرغ را با یک لیوان برنج که از قبل خیس کردید مخلوط کنید، این ترکیب را به حدی هم بزنید که زرده تخم مرغ با برنج ترکیب شده و کاملا سفید شود. استفاده از تخم مرغ در آش دوغ به منظور نبریدن دوغ هنگام پخت آش است.
مرحله چهارم؛ ترکیب مواد آش دوغ ترکی
برای ترکیب مواد آش دوغ باید مخلوط برنج و تخم مرغ را با دوغ و حبههای سیر له شده مخلوط کنید و روی شعله ملایم گاز قرار بدهید. (میتوانید برای غلظت بخشیدن به آش دوغ تان ماست و دوغ را با هم به خوبی هم بزنید و به مواد دیگر اضافه کنید)
زمانی که برنج و دوغ به حالت جوشیدن رسید و برنج به خوبی له شد، زمان اضافه کردن نخود و لوبیاهایی که از قبل پخته شده است فرا میرسد. پس از گذشت 5 الی 10 دقیقه نوبت به اضافه کردن سبزی به آش میباشد، در این مرحله شما باید آش را مرتب هم بزنید و نمک و فلفل آن را اضافه کنید.
مرحله پنجم؛ آماده سازی آش دوغ و کوفتههای چرخ کرده
آش دوغ ترکی که به سبک اردبیلی های عزیز پخته میشود ادویهای جزء نمک نداشته و پس از آماده شدن آن باید کمی سرد شود، در این میان کوفتههای قلقلی چرخ کرده را تفت بدهید و دانه دانه به آش اضافه کنید.
پس از اضافه شدن کوفتههای چرخ کرده حدود یک ساعت با شعله ملایم به آش فرصت بدهید تا به خوبی جا بیافتد و به غلظت مورد نظر برسد. در نهایت روی آش دوغ ترکی خود را با نعناع داغ، پیاز داغ، سیر داغ و غیره تزیین کنید و با نان بربری برشته و تازه به عنوان یک وعده کامل و مقوی نوش جان کنید.
نکات طلایی طرز تهیه آش دوغ محلی و اصیل
- اضافه کردن ماست به آش دوغ کاملاً دلخواه می باشد و در صورت تمایل میتوانید آن را حذف کنید.
- برای درست کردن آش دوغ اردبیل حتما باید از دوغ محلی استفاده کنید.
- اگر آشتان غلیظ شد با دوغ آن را تا حدودی رقیق نمایید.
- سبزی اصلی آش دوغ شامل تره، گشنیز و شوید است. در صورت تمایل میتوانید از برگ سیر و اسفناج هم استفاده کنید.
- برای آنکه رنگ آش شما تغییر نکند تا جایی که میتوانید از زردچوبه و ادویههای رنگی استفاده نکنید.
- اگر برای درست کردن آش دوغ میخواهید از سیر خشک استفاده کنید، توصیه میکنیم سیر را کمی با نمک بکوبید سپس آن را به آشتان اضافه کنید.
- برنج مورد استفاده برای پخت آش دوغ ترجیحاً برنج ایرانی و نیم دانه باشد.
- جایگزین برنج میتوانید از بلغور پخته استفاده کنید.
- از آنجایی که آش دوغ نیاز به هم زدن بسیار دارد، برای درست کردن آن از قابلمه تفلن استفاده نکنید چرا که هم زدن مداوم باعث خراشیدگی قابلمه تان میشود.
- جایگزین نخود میتوانید از لپه یا لوبیای پخته استفاده کنید.
- برای جلوگیری از نبُریدن آش، مدام آن را هم بزنید و از تخم مرغ استفاده کنید.
- برای آنکه طبع سرد آش را از بین ببرید میتوانید فلفل آن را بیشتر کنید.
- استفاده از نعناع داغ و سیر داغ برای تزیین روی آش دوغ کاملاً اختیاری است.
- هرگز در این آش نباید از جعفری استفاده کنید، جعفری طعم آش دوغ ترکی را کاملا عوض میکند.
- برای سرو کردن این آش حتما از نان بربری استفاده کنید.
- در صورت در دسترس نبودن دوغ محلی میتوانید از دوغ بدون گاز استفاده کنید.
- استفاده از گوشت قلقلی اجباری نبوده و در صورت تمایل میتوانید از آن استفاده کنید.
- یکی از روشهای خوشمزهتر شدن آش دوغ ترکی این است که چند حبه سیر را رنده یا له کنید و با کمی آب جوش قاطی کنید و به مقدار لازم آن را به آشتان اضافه کنید، این ترکیب آش شما را خوشمزهتر میکند.
- برخی از دوستان هستند که آش دوغ را بدون سبزی و با نعناع داغ میپزند.
- هنگام درست کردن آش دوغ میتوانید از دوغ کم چرب استفاده کنید تا کالری آش تان کمتر باشد.
- اگر میخواهید آش دوغ به سبک مازندرانیهای عزیز را درست کنید، باید از رشته آشی و عدس و لوبیا چیتی استفاده کنید.
- مدت زمان پخت آش دوغ 2 ساعته و زمان آماده سازی مواد اولیه آن حدود 30 دقیقه است.
- این آش خوشمزه را میتوانید برای وعده ناهار، میان وعده و افطار میل کنید.
همانطور که مشاهده فرمودید طرز تهیه آش دوغ به سبک اردبیلی های عزیز خیلی کار زمان بر و سختی نبوده و البته که خیلی زود هم آماده میشود. شما میتوانید دستور پُختهای دیگر آش دوغ را هم در مقالات بعدی ما بخوانید و پس از درست کردن آن از طعم و مزه فوق العاده آن لذت ببرید. فراموش نکنید که شما میتوانید دستور پخت این آش خوشمزه را تا جایی که مناسب با سلیقه و ذائقهتان است تغییر بدهید، اما این دستور پخت مخصوص به آش دوغ ترکی است و قابل تغییر نخواهد بود.
از آنجایی که با ورود به فصل سرد سال تمایل به خوردن خوراکی و غذاهای گرم بیشتر میشود با این حساب غذاهایی مانند سوپ جو و فرنی طرفداران بیشتری دارد، برای خواندن طرز تهیه فرنی و طرز تهیه سوپ شیر با خامه به مقالات قبلی ما سری بزنید و از درست کردن این غذا و دسر خوشمزه در شبهای سرد پاییز و زمستان نهایت لذت را ببرید.
بسیار عالییست