داشتن یک برنامه غذایی مناسب برای کودکان، به دلیل حساسیت زیادی که برای این سنین وجود دارد، همواره برای والدین یک چالش بزرگ است. کودکان به دلیل فعالیت روزانه بالا و قرار داشتن در سن رشد به یک برنامه غذایی مغذی احتیاج دارند. کودکان پیشدبستانی اغلب کودکان 3 تا 5 سال هستند که ایجاد عادات تغذیه ای سالم در آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر برای چیدن یک برنامه تغذیه مناسب به ایده احتیاج دارید در این مقاله با ما همراه باشید.
برنامه غذایی مناسب برای کودکان چه نوع برنامه ای است؟
حضور انواع میوه ها، سبزیجات، غلات، غذاهای پروتئینی و لبنیات در برنامه غذایی کودکان بسیار مهم است. میزان غذای مورد نیاز به عوامل مختلفی از جمله سن، جنس و میزان فعالیت بدنی بستگی دارد. سنین پیش دبستانی فرصت مناسبی برای والدین است تا به کودکان تغذیه سالم را بیاموزند و آنان را برای سالهای بعد و سنین مدرسه آماده کنند. به عنوان پدر یا مادر، مهم است که همیشه گزینههای متفاوتی را برای غذا خوردن به فرزند خود ارائه کرده و الگوی خوبی از تغذیه سالم برای او بسازید. خوراکیها را در بافتها رنگها و طعمهای جدیدی برای کودک خود آماده کنید تا فرآیند غذا خوردن برای او جذاب و سرگرم کننده باشد.
یک کودک پیش دبستانی باید چه مقدار غذا بخورد؟
شما وظیفه دارید تصمیم بگیرید که چه غذایی را در چه زمانی به کودک خود بدهید. برای وعدههای اصلی و میانوعدهها برنامه ریزی کنید و به کودک زمان کافی برای غذا خوردن بدهید. اجازه بدهید فرزندتان تصمیم بگیرد که کدام یکی از غذاها را به چه میزان دوست دارد بخورد. لازم نیست که کودکتان را مجبور کنید تا بشقابش را به اتمام برساند؛ مهم اینست که غذا را طبق برنامه ارائه دهید و سعی کنید به آن پایبند بمانید. به طور کلی یک کودک پیش دبستانی باید بین 1200 تا 1600 کالری در روز مصرف کند. با این حال این موضوع بر اساس فاکتورهای جنسیت، وزن، قد و فعالیت روزانه نیز متفاوت خواهد بود و بهتر خواهد بود که با یک پزشک تغذیه در این مورد صحبت کنید. کالری شماری معمولا برای کودکان توصیه نمیشود بلکه تمرکز بر تنوع و آموزش رفتارهای مثبت غذایی مهم است. توصیه ویژه ما به شما این است که از اهمیت خوردن صبحانه سالم برای کودکان غافل نشوید.
برنامه غذایی مناسب برای کودکان پیش دبستانی
می توانید از برنامه غذایی زیر که به تفکیک برای گروههای مختلف نوشته شده در برنامه غذایی خودتان ایده بگیرید:
گروه غلات
حدود 6 وعده در روز:
- 1 تکه نان
- کراکر 4 تا 6 عدد
- نصف فنجان برنج، پاستا یا غلات پخته شده
- نصف یک مافین
گروه سبزی و میوه
حداقل 5 وعده در روز (2 وعده میوه و 3 وعده سبزی):
- نصف فنجان به صورت پخته، کنسرو یا خام
- نصف و یا یک میوه کامل
گروه لبنیات
حدود 3 وعده در روز:
- 3/4 فنجان شیر یا ماست
- 3/4 فنجان جایگزین شیر (شیرین نشده)
- 30 گرم پنیر
گروه گوشت و پروتئین
2 تا 3 وعده در روز:
- 50 تا 60 گرم گوشت بدون چربی، مرغ یا ماهی
- لوبیا یا نخود 4 قاشق غذاخوری
- 1 عدد تخم مرغ
گروه چربی ها
3 تا 4 وعده در روز:
- 1 قاشق چایخوری روغن، کره یا سس سالاد
- 1 قاشق غذاخوری کره مغزها
- 2 قاشق غذاخوری آووکادو یا حمص
برای چیدن یک برنامه غذایی لازم نیست بیش از حد وسواس به خرج دهید. فقط کافیست مطمئن شوید که کودک شما از هر گروه غذایی به میزان کافی دریافت میکند. در مورد اضافه کردن قندها بهتر است همیشه تا حد امکان از اضافه کردن قند و شیرینی به غذای کودک خودداری کنید. کودکان در سنین پیشدبستانی قادر به خوردن انواع غذاهای سالم هستند. میتوانید آنها را کنار سفره خانواده نشانده و آنان را در غذا خوردن همراهی کنید. چنانچه کودک شما در خوردن غذاهایی که برای او مناسب هستند اندکی بدقلقی و بهانهگیری میکند، بهتر است با راههای چگونگی تشویق کودکان به رفتار خوب آشنا شوید.
آخه کدوم بچه ای میتونه با برنامه غذایی جلو بره؟ چه چیزایی میگی