سوء تغذیه در کودکان، رفتهرفته برای والدین تبدیل به یک نگرانی بزرگ میشود. شما به عنوان پدر یا مادر نسبت به تغذیه کودکتان حساس بوده و مایلید تا عواملی که منجر به ایجاد سوء تغذیه در کودکان میشوند را بشناسید. شناخت علل اصلی سوء تغذیه میتواند به شما کمک کند تا عادات تغذیه درست و مناسبی برای فرزندان و همچنین خودتان ایجاد کنید.
سوء تغذیه کودکان چیست؟
سوء تغذیه به حالتی گفته میشود که بدن از ویتامینها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی که برای حفظ عملکرد بافتها و اندامهای سالم نیاز دارد محروم باشد. اغلب ما این تصور را داریم که سوء تغذیه در کودک، تنها در اثر مصرف کم و کمبود مواد غذایی ایجاد میشود؛ اما بهتر است بدانیم که این اتفاق حتی در اثر استفاده بیش از حد کودکان از غذاها و خوراکیهای نامناسب نیز ایجاد میشود. سوء تغذیه زمانی اتفاق میافتد که مواد مغذی ضروری به اندازه کافی مصرف نمیشوند یا زمانی که با سرعت بیشتری نسبت به جایگزینی از بدن دفع میشوند.
عوامل اصلی ایجاد سوء تغذیه کودکان چه چیزهایی است؟
در اینجا به چهار عامل اصلی که در دنیا منجر به ایجاد سوء تغذیه در کودکان میشود، اشاره میکنیم:
- کیفیت ضعیف رژیم غذایی
- سلامت پایین مادر
- وضعیت نامناسب اقتصادی و اجتماعی
- جنگ و درگیری
سوء تغذیه میتواند در هر سنی اتفاق بیفتد، اما کودکان خردسال آسیبپذیرترین قشر در معرض آن هستند. سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که سوء تغذیه خطرناکترین تهدید برای سلامت عمومی در جهان است. سوء تغذیه، کودکان را در برابر بیماریهای شدید آسیبپذیرتر میکند. سوء تغذیه مزمن میتواند تاثیر مخربی بر تواناییهای فیزیکی و شناختی کودک بگذارد.
علائم سوء تغذیه کودکان چیست؟
کودکانی که از سوء تغذیه رنج میبرند ممکن است نسبت به سن خود کوتاهتر، لاغر، بیحال و یا دارای ضعف در سیستم ایمنی باشند. اختلالات تغذیهای میتواند بر حواس بینایی، چشایی و بویایی در بدن تاثیر بگذارد. این عارضه همچنین ممکن است باعث ایجاد اضطراب و تغییر در خلقوخو نیز باشد.
سایر علائم آن در بدن شامل موارد زیر میشود:
- رنگپریدگی پوست، ضخیم یا خشک شدن آن
- ایجاد کبودی به راحتی
- بثورات پوستی
- تغییرات در رنگدانههای پوست
- موهای نازکی که به راحتی کنده میشوند
- دردر مفاصل
- ترمی استخوانها
- خونریزی لثهها
- تورم یا ترکخوردگی زبان
- شب کوری
- افزایش حساسیت به نور
بهتر است به این نکته توجه داشته باشیم که نوزاد در 1000 روز اول زندگی (از ابتدای بارداری مادر تا تولد نوزاد)، بزرگترین فرصت برای کسب سلامت را دارد. مادرانی که در دوران بارداری خود با سوء تغذیه روبرو هستند ممکن است با عوارض و مشکلاتی در زایمان روبرو شوند. همانطور که میدانید تغذیه با شیر مادر در شش ماه اول زندگی کودک دارای مزایای بسیاری برای سلامت کودک تا بزرگسالی او است. با توجه به این موضوع، اگر مادری برای تغذیه با شیر مادر دچار سوء تغذیه شود، ممکن است کودک نیز در معرض سوء تغذیه قرار بگیرد. لذا با در نظر داشتن این نکته و توجه به تغذیه و علائم این عارضه در کودکان میتوانیم از این اتفاق پیشگیری کنیم.
برای اشتهای کم خیلی جوابه این ماست