کمتر کسی پیدا میشود که اصطلاح قیمه نذری را نشنیده و یا حتی از این غذای خوشمزه و پُر طرفدار نوش جان نکرده باشد، خورشت قیمه یکی از پرطرفدارترین غذاهای اصیل ایرانی است که ایام محرم و در هیئتها در حجم بسیار بالا تهیه میشود. معمولاً قیمه نذری را برای 30 نفر به بالا میپزند که کار آسانی نبوده و نیاز به دستور پُخت و میزان مشخص مواد اولیه دارد، در این مقاله برای آشنایی با طرز تهیه قیمه نذری خوشمزه + نکات طلایی جا افتادن قیمه با ما همراه شوید.
مواد لازم برای قیمه نذری 100 نفر
- گوشت خورشتی: 7 کیلوگرم
- پیاز: 5 کیلو
- لَپه: 8 لیوان
- زردچوبه، فلفل و نمک: به مقدار لازم
- رب گوجه فرنگی: 1 کیلوگرم
- لیمو عمانی: 500 گرم
- سیب زمینی: 8 کیلوگرم
- زعفران دم کرده: یک قوری کوچک
- دنبه: نیم کیلوگرم
- روغن حیوانی کرمانشاهی: به میزان لازم
- برنج: 14 الی 15 کیلوگرم
اگر میخواهید این خورشت را برای 200 نفر درست کنید، تقریبا مواد اولیه را به همین نسبت دو برابر کنید.
طرز تهیه خورشت قیمه ماه محرم
خورشت قیمه غذایی آسان ولی با نکات بسیار است که هرچه این نکات طلایی بیشتر رعایت شود طبیعتاً خورشتتان خوشمزه و لذیذتر خواهد شد. شاید تصور کنید که پخت خورشت قیمه در منزل خیلی کار سختی نیست، اما قطعا پُخت خورشت در حجم زیاد فوت و فنهای خاص خود را داشته و کار سادهای نخواهد بود. در این مرحله میخواهیم طرز تهیه خورشت قیمه هیئتی برای 100 نفر را قدم به قدم پیش ببریم.
- در مرحله اول از 24 ساعت قبل لپهها را خیس کنید و گوشت را خُرد کرده و بستهبندی نمایید.
- برای شروع ابتدا روغن را در دیگِ بزرگی ریخته به گونهای که کف دیگ تا سطح صاف آن از روغن پوشانده شود.
- گوشتهای برش خورده را داخل روغن داغ شده ریخته و کمی تفت بدهید، حالا نوبت به پیازهای خلالی خُرد شده میرسد که به گوشت اضافه شده و کمی که رنگ گوشت تغییر کرد و پیازها نرم شد نوبت به خالی کردن لپهها میرسد.
- آب لپه را جدا کرده و به گوشت و پیاز اضافه میکنید، لپهها که خوب تفت خورد نوبت به ادویه میرسد. زردچوبه و فلفل را به مواد خورشتتان اضافه کرده و به خوبی هم میزنید.
- در آخر به مواد رب زده و مقدار مناسبی آب به آن اضافه میکنید و اجازه میدهید تا جوش بیاید، پس از جوش آمدن شعله را کم کرده و صبر کنید تا خورشت پخته و جا بیافتد.
- در آخر زمانی که گوشت خورشت پخت تقریبا نیم ساعت قبل از آن که شعله گاز را خاموش کنید زعفران دم کرده را به همراه نمک و لیمو عمانی به آن اضافه کنید و کمی بعد از روی شعله بردارید.
نکات طلایی پخت قیمه هیئتی
- برای خوشمزهتر شدن خورشت قیمه میتوانید از ادویههای گفته شده در نوشتار پایین استفاده نمایید.
- انتخاب گوشت خورشت بسیار مهم است، اگر به دنبال خورشتی لذیذ و خوشمزه هستید گوشت گوسفندی بهترین گزینه است.
- اندازه گوشت دقیقا به دلخواه شما است، اما توصیه میکنیم اگر از گوشت گوسفندی استفاده میکنید حتما اندازه آن را کمی بزرگتر برش بزنید. گوشت گوسفند چرب است و هنگام پخت چربی آن آب میشود و کوچکتر به نظر میرسد.
- میزان روغن مورد استفاده برای این خورشت کاملا دلخواه بوده، اما استفاده از روغن کرمانشاهی را فراموش نکنید. با خرید روغن کرمانشاهی و مصرف این روغن حیوانی پرخاصیت عطر و طعم خورشت قیمه نذریتان را صد برابر بهتر کنید.
- در مراحل پخت اولیه فراموش نکنید که پس از داغ شدن روغن ابتدا گوشت را تفت بدهید و پس از مدتی پیاز را به آن اضافه نمایید، پیاز خیلی سریع میسوزد.
- حق انتخاب سیب زمینی سرخ کرده و سیب زمینی خلالی با شماست، میتوانید از هردو روش استفاده نمایید. اما اگر تصمیم دارید از سیب زمینی سرخ کرده استفاده کنید توصیه میکنیم با کمی زردچوبه حالت تُردی به سیب زمینیها بدهید.
- سیب زمینی سرخ شده را بر روی دستمالی قرار بدهید تا روغن اضافه آن گرفته شود و هنگام سرو غذا آن را روی خورشت بریزید.
- برای دلپذیرتر شدن طعم خورش قیمهتان میتوانید قبل از استفاده از لیمو عمانی چند سوراخ با چنگال بر روی لیمو ایجاد کنید تا عصاره لیمو به خورد خورشت برود.
- برای برطرف کردن نَفخ لپه میتوانید حدود 24 ساعت لپه را در آب خیس نمایید، در این صورت پخت لپه بهتر خواهد بود.
- استفاده از گلاب یا گل سرخ به عنوان یک ادویه اضافی در قیمه طعمی خاص ایجاد میکند که بسیار سلیقهای بوده و ممکن است هر ذائقهای با آن سازگار نباشد.
- حرارت خورشت را نه خیلی زیاد بگذارید که لپهها له شود نه خیلی کم کنید که آبدار شود و غلظت نداشته باشد.
ادویه قیمه نذری چیست
معمولاً هر غذایی ادویه مخصوص به خود را دارد، با این حساب خورشت قیمه نیز ادویههای مخصوصی دارد که بنابر سلیقه افراد مورد استفاده قرار میگیرد. این ادویهها شامل موارد زیر است:
- پودر کاری و زردچوبه: 2 قاشق چایخوری
- زعفران سابیده: یک و نیم قاشق چایخوری
- گلاب: به میزان لازم
- پودر دارچین: 2 قاشق چایخوری
- پودر هل سبز: 2 قاشق چایخوری
- پودر جوز هندی: نصف قاشق چایخوری
مقدار گوشت و لپه خورشت قیمه برای هر نفر
-
مقدار گوشت خورشت قیمه
میزان گوشت خورشت دقیقا بستگی به شما و بودجهای که در نظر گرفتید دارد، ولی در خورشت قیمه معمولاً به ازای هر نفر 50 الی 100 گرم گوشت قرمز در نظر گرفته میشود. برای لذیذتر شدن خورش نذری میتوانید از گوشت گرم استفاده کنید که بهتر است از مغز ران گوساله یا سردست گوسفند باشد.
-
مقدار لپه خورشت قیمه
میزان لپه موجود در خورشت قیمه بستگی به نوع خورشتی که میپزید دارد، اگر دوست دارید خورشت پُر لپه باشد میتوان از 20 الی 30 گرم لپه به ازای هر نفر استفاده کنید و اگر میخواهید خورشت کم لپهای داشته باشید به ازای هر نفر 10 گرم لپه کافی است.
خورشت قیمه با گوشت مرغ
تا به حال خورشت قیمه با مرغ درست کردید؟ پخت خورشت قیمه مدلهای مختلفی دارد که محبوبترین و اقتصادیترین آن با گوشت مرغ است، برای آشنایی با طرز تهیه خورشت قیمه با مرغ با ما همراه باشید.
خورشت قیمه یکی از محبوبترین نذریهای ماه محرم و دیگر ایام سال است که برای پخت آن از گوشت، لپه، رب گوجه فرنگی و … استفاده میشود. پخت این خورشت خوشمزه کار سختی نبوده و تنها باید یک سری نکات را رعایت کنید تا نذریتان باب میل و جا افتاده شود. اگر تمایل دارید تا این خورشت را برای تعداد 400 الی 500 نفر تهیه کنید میتوانید مقدار مواد اولیه را 4 الی 5 برابر نمایید. خورشت قیمه گزینهای بسیار عالی برای نذری بوده و مورد پسند اکثر مردم قرار میگیرد، برای پخت قیمه با تعداد بالا تنها کافیه نکات مهم را بخوانید و دست به کار شوید.
مگه میشه انقدر قشنگ توضیح داد بعد باهاش قیمه هم پخت خوب نشه؟ واقعا مرسی ازتون